CK House 

Client : Private

Area 500m2

Location : Paphos/ Cyprus

Study 2014- 2016

Built: 2018

Πελάτης : Ιδιώτης

Συνολική Επιφάνεια : 500τμ

Τοποθεσία : Πάφος / Κύπρος

Μελέτη : 2014 - 2016

Κατασκευή : 2018

| Inhabit through nature |

 

The project's site is located on a riverside plot with a big inclination and a dominant landscape surrounding. The main idea of the design was to bring the landscape views inside the house - thus creating different perspectives of nature through every living space.

 

The program was developed in 3 levels whereas different level exterior spaces were designed to serve everyday life during different weather conditions. Two main yards are created in the north and south in two separated levels (upper and lower).

 

The entrance is situated on the back of the volume. A long suspended pathway parallel to a featured rock wall suggests a cinematic movement along the site, for the visitor to intrude to the surrounding views.

 

The building looks like a fortress from the back site - a solid white volume with rectangular frames put randomly on its surface. Each frame works as a nature canvas for the interior spaces.  The feeling of the inhabitant is freedom, openness  and security - requirements that had been set from the beginning.

 

The main house level is set to be lower in relation to the city level. Therefore the south yard with the swimming pool is protected from the public views. The house's big scale is not obvious from the road, a fact that was one of the main ideas of the design

photo credits: creativephotoroom 

| Κατοικόντας το τοπίο |

 

Το έργο βρίσκεται κοντά στο ποτάμι που χωρίζει δύο περιοχές μόλις έξω από τα δημοτικά όρια της πόλης της Πάφου. Πρόκειται για ένα τεμάχιο με μεγάλη κλίση. Το τοπίο είναι σχεδόν ανέγγικτο με θεάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Η βασική ιδέα του σχεδιασμού πηγάζει από την ανάγκη κατοίκησης εντός του τοπίου. Η φύση εισάγεται ως βίωμα στον σχεδιασμένο χώρο με δημιουργία δυνατοτήτων πολλαπλών θεάσεων. Ο εσωτερικός χώρος ανοίγεται σε διαφορετικές προοπτικές του τοπίου.

 

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρείς στάθμες με την κυρίως στάθμη αρκετά χαμηλά σε σχέση με το δρόμο.  Το επίπεδο του υπογείου ανοίγεται προς την βορεινή αυλή (χαμηλά) ενώ του ισογείου προς τη νότια (ψηλότερα). Οι αυλές λειτουργούν ως επέκταση των εσωτερικών χώρων και εξυπηρετούν την κατοίκηση του υπαίθριου χώρου σε διαφορετικές ώρες και εποχές.

                                                                                          

Η είσοδος στην κατοικία χωροθετείται στο βάθος και αποκαλύπτεται με την κίνηση σε έναν παράλληλο διάδρομο στο πλάι του κτηρίου. Ο επισκέπτης κινούμενος πράλληλα στον πέτρινο τοίχο, βιώνει κινηματικά το τοπίο πρίν εισέλθει στον εσωτερικό χώρο.

 

Το κτήριο αναπτύσσεται προς βορρά σε έναν τριόροφο φρουριακό όγκο - ο οποίος στέκει δωρικά στο τοπίο και διανοίγεται μέσω ελεύθερα σχεδιασμένων ανοιγμάτων (καρέ). Κάθε άνοιγμα λειτουργεί ώς κάδρο - άνοιγμα προς τη φύση. Ο κάτοικος βιώνει έτσι μια αίσθηση συνεχούς ελευθερίας εντός του τόπου - μιας ανοιχτότητας αλλά ταυτόχρονα και της ασφάλειας - αρχές που τέθηκαν στη βάση του σχεδιασμού.

 

Η υποβάθμιση της στάθμης του ισογείου σε σχέση με το δρόμο μειώνει την μεγάλη κλίμακα του κτηρίου ενώ ισορροπεί με το κεκλιμένο έδαφος και το ίδιο το τοπίο. Ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες ιδιοτικότητας για την νότια αυλή και τις δραστηριότητες που συμβαίνουν εκεί. Το κτήριο αποκαλύπτεται σταδιακά στον επισκέπτη μέσα από την εμπειρία της κίνησης γύρω από αυτό ενώ για τον περαστικό στέκει σεμνό επάνω στην πλαγιά.