Koloni House

Client: Private

Area 200 m2

Location: Paphos

Study: 2016 - 2017

Status: Under Construction 2017 -

Πελάτης : Ιδιώτης

Συνολική Επιφάνεια : 200τμ

Τοποθεσία : Πάφος

Μελέτη : 2016 - 2017

Κατασκευή : 2017 -

| Tribute to Modern |

 

The project's site is a big plot near the coastal area of the city of Paphos called Koloni.

Nature is dominant together with a broad sea view from east to southwest. The area used to be agricultural until recently thus yet not developed.

 

The project's goal was to create an energy efficient housing unit using materials in a simple and clear architectural form. Design was based on the idea of of an open space in terms of freedom and openness towards the landscape.

 

The program is developed on ground floor level and first floor as per request so that every space has access to the sea view and sun towards the south. At the same time the glazed long facade should be protected from the summer sunrays by a slim linear slab projection on the ground and first floor. 

The house is situated on a small slope on a low level in order to create a protected short volume in the back whereas the family can enjoy a roof garden from the bedroom floor.

The ground floor's common areas are gathered in a single open space.  A long staircase is dominant along the living/ dining/ kitchen room so that the steps can be as low and comfortable as possible as required be the clients.

 

The architectural idea is a tribute to modernism in the sense of form/ construction/ function. The interior spaces are left raw with no finishes. Fare face concrete walls, concrete floors, metal structures, and functional elements compose an honest exposure of architectural form in a simple composition which suggests a clear discipline on aesthetics.

| Φόρος Τιμής στο Μοντέρνο |

 

Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό της Κολώνης - ένα παλιό προσφυγικό χωριό κοντά στις παραθαλάσσιες αγροτικές περιοχές της ανατολικής Πάφου. Το φυσικό τοπίο είναι κυρίαρχο με την θέα προς τη θάλασσα να απλώνεται από ανατολή προς δύση. Το τεμάχιο έχει ενταχθεί πολύ πρόσφατα στην οικιστική ζώνη για αυτό το λόγο περιβάλλεται κυρίως από περβόλια και σπαρτά.

 

Ο σχεδιασμός βασίζεται στο ζητούμενο της δημιουργίας μιας ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικής κατοικίας με τη χρήση υλικών και μεθόδων προς τη δημιουργία απλών και καθαρών αρχιτεκτονικών μορφών. Η ιδέα του ανοικτού ενιαίου χώρου συμπίπτει με την ανάγκη δημιουργίας της αίσθησης ελευθερίας εντός του τοπίου.

 

Το πρόγραμμα μοιράζεται σε δύο επίπεδα έτσι ώστε όλοι οι χώροι της κατοικίας - κύριοι και ιδιωτικοί - να αναπτύσσονται κατά μήκος του νότου και να ανοίγονται με αυτό τον τρόπο στη θέα προς τη θάλασσα και στον νότιο ηλιασμό.

Ταυτόχρονα τα κατα μήκος νότια ανοίγματα προστατεύονται από τον ήλιο το καλοκαίρι και από έναν πρόβολο που διατρέχει κατα μήκος το κυρίως κτήριο σε δύο επίπεδα και δημιουργεί μια ενδιάμεση ζώνη ημιυπαίθριου χώρου. Το χειμώνα αντίθετα ο πρόβολος επιτρέπει στον νότιο ηλιασμό να θερμάνει όλη την κατοικία. Ο πρόβολος αποτελεί συνέχεια της οροφής του εσωτερικού χώρου εντείνοντας την εντύπωση της ανοιχτότητας και της ελευθερίας.

 

Η χωροθέτηση της κατοικίας εδράζεται στο χαμηλότερο σημείο μιας ελαφρυάς πλαγιάς στην οποία βυθίζεται μερικώς ο μονόροφος βοηθητικός χώρος του ξενώνα. Στο δώμα του, δημιουργείται δυνατότητα χρήσης φυτεμένου δώματος όπου εκτονώνεται ο όροφος των υπνοδωματίων προς βορρά και δύση.

 

Οι κύριες χρήσεις του ισογείου συστήνουν έναν ενιαίο χώρο σε άμεση επαφή με την αυλή. Μια γραμμική μεταλική σκάλα προβολικά στο βορεινό τοιχείο κυριαρχεί στο χώρο ως αναδιπλούμενη επιφάνεια, εξυπηρετώντας την έντονη ανάγκη των ιδιοκτητών για όσο το δυνατόν πιο άνετο βηματισμό προς τα επάνω.

 

Η αρχιτεκτονική ιδέα αποτελεί έναν φόρο τιμής στον μοντερνισμό με την έννοια της ειλικρινούς έκφρασης της μορφής και της κατασκευής. Ο σχεδιασμός συνιστά μια καθαρή κτηριακή φόρμα. Οι εσωτερικοί χώροι αφήνονται χωρίς επενδύσεις με τοιχεία και δάπεδο από εμφανές μπετόν, εμφανή μεταλικά στοιχεία που συνθέτουν ένα λιτό χωρικό σχήμα. Μέσα από την εμφανή κατασκευαστική λογική, η λειτουργία ακολουθεί τη μορφή και η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία μέσα από μια πειθαρχία που συγκροτεί την αρχιτεκτονική σύνθεση και συνιστά εν τέλει την μορφή.