SODAP Beach Bar Restaurant 

Mini private Architectural Competition | Paphos Municipality

Area 170 m2

Location: Paphos/ Cyprus

Study: 2018

Μικρος Αρχιτεκτονικός

Διαγωνισμός | Δήμος Πάφου

Συνολική Επιφάνεια : 170τμ

Τοποθεσία : Πάφος / Κύπρος

Μελέτη : 2018

Στην Παραλία Βρυσούδια το χαρακτηριστικό του τοπίου είναι ο "Βράχος - Όριο" που περιβάλλει και διαμορφώνει μια παραλία μικρής κλίμακας.

Ο "Βράχος - Όριο" αποτελεί σημαντικό γεωμορφολογικό στοιχείο της πόλης αφού την διατρέχει κατα μήκος (ανατολή/ δύση) και ορίζει διαφορετικά επίπεδα περιοχών κατοίκησης. (Μούτταλος/ Γεροσκήπου/ Παραλιακό μέτωπο)

Η Κεντρική Ιδέα της πρότασης βασίζεται στη δημιουργία ενός κτηρίου- αντικειμένου που να συνομιλεί με την έντονη φυσική παρουσία του "Βράχου" - Ορίου - παραλίας και πόλης. Eνός μικρού κτηριακού όγκου που αγκυροβολεί στο τοπίο και αιωρείται πάνω από την ακτή. Το κτήριο μετατρέπεται σε καράβι/ αποβάθρα που προσκαλεί τον περιπατητή να το επισκευτεί αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα κομψό στολίδι για το επίπεδο της παραλίας/ διακριτικό και ελαφρύ.

Δύο οριζόντια επίπεδα στον χώρο - αυστηρά σε γεωμετρία - έρχονται να συνομιλήσουν με την ελέυθερη και φυσική κορυφογραμμή του Βράχου

διακόπτωντάς την σημειακά. Κάθετα τοιχεία στην τέμνουν τον Βράχο δημιουργώντας μια ανάγλυφη χειρονομία κίνησης από πάνω προς τα κάτω.

Με την διαχείριση κατακόρυφων και οριζόντιων αρχιτεκτονικών στοιχείων και τη χρήση διαφάνειας δημιουργείται μια χωρική ενότητα χωρίς όγκο -

χωρίς την αίσθηση της στερεής μάζας πλήρους στον χώρο. Δίνεται έτσι η εντύπωση μιας πιο ανάλαφρης χωρικής μορφής - κομψής και "έξυπνης".

Το κτήριο ορίζεται από μια πλατφόρμα υπαίθριου χώρου στο επίπεδο της πόλης (Roof Garden) και άλλη μια σε ύψος ενός ορόφου χαμηλότερα και σε

υπερύψωση από το επίπεδο της παραλίας (Kλειστός χώρος εστιατορίου). Συμπληρωματικά μια τρίτη πλατφόρμα κοντά στην άμμο είναι σε άμεση

σχέση με την περιοχή των λουόμενων.

Το κτήριο τοποθετείται σε ελαφρυά κλίση σε σχέση με τον βράχο έτσι ώστε να προσανατολίζεται κατ' άξονα κατά το μήκος με την θέα προς το Αρχαίο Κάστρο της Κ. Πάφου. Στο κενό μεταξύ Βράχου και κτηρίου δημιουργείται μια διαδρομή κίνησης στον άξονα ανατολής/ δύσης παράλληλα με το κτήριο που φέρνει τον

επισκέπτη του πεζοδρόμου κατ ' ευθείαν στην στάθμη του εστιατορίου και σε συνέχεια στην παραλία.

Την καθαρότητα της κίνησης αυτής έρχεται να τονίσει ένας κατακόρυφος τοίχος από την μία άκρη στην άλλη ο οποίος δημιουργεί ένα σκληρό όριο

ανάμεσα στο κτήριο και την Πόλη.

Η χρήση των οριζόντιων επιπέδων και η πλήρωση των τοίχων (κατακόρυφων επιπέδων) με διαφάνειες και ελαφρυά στοιχεία σκίασης συστήνουν ένα χωρικό σχήμα διακριτικό σε όγκο παρά το μέγεθός του.

Ο κλειστός χώρος εστίασης του ισογείου (επίπεδο παραλίας σε υπερύψωση) περιβάλλεται από τζάμι στις δύο μεριές το οποίο μπορεί να ανοίγει προς τη δύση σε όλο το μήκος της όψης ενοποιώντας το μέσα με το έξω. Στη νοτια και δυτική μεριά έχουν τοποθετηθεί κινητά σκίαστρα εξωτερικά για προστασία από τον ήλιο.

Δύο παράλληλες κινήσεις εσωτερικά οργανώνουν ξεχωριστά τις υπηρεσίες του εστιατορίου - κουζίνα και αποθήκες, βοηθ, χώροι (χώροι επίσκεψης αποκλειστικά από το προσωπικό) και τους βοηθητικούς χώρους των πελατών(wc) προς το ανατολικό τμήμα του κτηρίου. Οι χώροι αυτοί τοποθετούνται κεντρικά με πρόνοια φυσικού φωτισμού από μέρος της οροφής με ειδική διαμόρφωση κάθετων ανοιγμάτων στο δώμα.

Στο κατώτατο επίπεδο εστίασης των λουομένων χωροθετείται σε καλυμμένο χώρο ένα ανοικτό (υπαίθριο) μπαρ και καθιστικός χώρος που επικοινωνεί οπτικά με τον κλειστό καθιστικό χώρο της παραλίας. Για την σκίαση του χώρου αυτού γίνεται πρόνοια τοποθέτησης ελαφρυών στοιχείων τεντών.

Στο δώμα δημιουργείται χώρος εστίασης με ανοικτό μπάρ και φύτευση (roof garden). Η πρόσβαση στο roof garden γίνεται διαμέσου διαδρόμων

κίνησης από ελαφρυές κατασκευές.

Η επιλογή των υλικών συστήνει ένα σύνολο υφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών που ενσωματώνονται στο τοπίο του βράχου και της παραλίας και εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος συντήρισης σε βάθος χρόνου.

Ο σχεδιασμός λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά (άνεμοι, φυσικός φωτισμός) αφού δημιουργούνται μεγάλα ανοίγματα προς

δύση και το νότο με ελεγχόμενη σκίαση και μικρότερα (φεγγίτες) προς βορρά για φυσικό αερισμό.

Η πρόταση έχει τον χαρακτήρα μιας ήπιας επέμβασης που δεν μιμείται την φύση - είναι με αυτή την έννοια μια διακριτή μορφή στη συνέχεια του

παραλιακού ορίου του βράχου αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια κατασκευή - κόσμημα - που εντάσσεται αφηγηματικά στο τοπίο.

Credits: Constantinos Economou | Architect and Andri Rousounidou | Architect